Chilli papričky pre zdravie. Čo dokáže?

Chilli papričky sú potravinou, respektíve rastlinou, ktorá spôsobuje oheň na jazyku aj slzy v očiach. Môžete ich poznať tiež pod ich ďalšími názvami, ako sú feferónky alebo kajenské korenie. Ich korene siahajú do ďalekej strednej Ameriky, odkiaľ sa však veľmi rýchlo rozšírili do celého sveta. Sú neoddeliteľnou súčasťou predovšetkým mexickej kuchyne, kde sa čili papričkami rozhodne nešetrí. Ak je chilli aj vo vašom jedálničku, zaslúžite si pochvalu. Chilli totiž blahodarne pôsobí na naše zdravie.

Pre pevné zdravie a silný imunitný systém

Aby náš organizmus mohol fungovať bez problémov, je nutné mu dodať potrebné vitamíny a minerály, ktoré ku svojmu správnemu fungovaniu potrebuje. Samozrejme môžete zaradiť do svojho jedálnička potraviny, z ktorých každá bude obsahovať nejakú telu prospešnú látku. Ale tiež to môžete urobiť jednoduchšie. Stačí zaradiť do jedálnička chilli papričky, ktoré obsahujú takmer všetky telu potrebné minerály i vitamíny a ďalšie látky.

Či už preferujete červené alebo zelené čili papričky, preferujete potravinu, ktorá je skvelým zdrojom vitamínu C. Bez vitamínu C by bol imunitný systém slabý, ale vďaka nemu je pevný ako rytierske brnenie. Vitamín C je navyše ochranou proti skorbutu a vyháňa z tela škodlivé radikály. Okrem neho sa v čili papričkách nachádza okrem iného aj veľké množstvo minerálnych látok, ako je draslík, mangán, železo či horčík. Spomínané minerály taktiež posilňujú imunitný systém, navyše sú veľmi dôležitou súčasťou bunkových i telesných tekutín. Vie korigovať krvný tlak a kontrolujú srdcovú frekvenciu.

Chilli papričky proti rakovine

V súčasnej dobe je rakovina spoločne s novým typom koronavírusy najobávanejší chorôb. Aj keď choroby nemajú veľa spoločného, ​​napriek tomu sa niečo spoločné nájde. Napríklad v oboch prípadoch pomáhajú chilli papričky. Zatiaľ čo v prípade koronavírusy posilní imunitný systém, v prípade rakoviny slúži ako skvelá prevencia.

Proti rakovine bojuje najmä obsiahnutá látka kapsaicín, o ktorej už bola reč. Táto látka totiž vie likvidovať rakovinotvorné bunky. Útočia na ne a zastavuje rast rakovinotvorných buniek. Aj keď je však zničí, nedôjde k žiadnemu poškodeniu okolitých tkanív. Tie zostávajú stále zdravé.

Aj keď možno povedať, že je kapsaicín skvelým pomocníkom proti rakovine, je ešte efektívnejšie prevenciou. Ak budete konzumovať priemerne štyri papričky týždenne, ani rakovina na vás nebude môcť.