Exotické ovocie začína plniť pulty obchodov. Ktoré druhy prospievajú zdraviu?
S príchodom chladnejšieho ročného obdobia sa pulty obchodov začínajú plniť exotickými druhmi ovocia, ktoré počas zvyšku roka nie sú tak ľahko dostupné. Nemáme na mysli banány, ale skôr liči a podobné druhy, ktoré sú súčasťou štedrovečerných tabúľ. Na aké druhy tento rok jednoznačne nezabudnúť, pretože prospievajú zdraviu?
Karambola k nám doputuje z ďalekej Ázie
Keďže sú vianočné sviatky predovšetkým o symbole hviezd (teda tiež, nie výhradne), na svoj stôl si tento rok kúpte ovocie, ktoré je rovnakého tvaru. Takzvaná karambola je v posledných rokoch veľmi obľúbená a rok čo rok k nám prichádza z ďalekej Ázie. Jej dužina má sladkokyslú chuť, aj preto sa väčšinou pridáva do rôznych nápojov alebo do šalátov.
Výhodou je, že obsahuje veľké množstvo telu prospešných živín. Avšak aj v tomto prípade platí, že všetkého veľa škodí, preto ju konzumujte iba v obmedzenom množstve (vedľa vitamínov a minerálov obsahuje aj kyselinu šťaveľovú, ktorá je vo väčšej miere skôr škodlivá).
Durian plný aminokyselín
Čo sa u nás vyskytuje ešte málo, ale každým rokom sa situácia s dostupnosťou zlepšuje, je exotické, tropické ovocie zvané durian. Pochádza z juhovýchodnej Ázie a mnoho ľudí na prvé privoňanie skôr odrádza. Nevonia práve dobre, skôr zapácha, dalo by sa povedať.
Durian sa pýši ostnatou šupkou, pod ktorou sa ale nachádza dužina s sladkastou chuťou. A pretože obsahuje veľké množstvo aminokyselín, má aj tento druh tropického ovocia vo vašom jedálničku svoje miesto.
Papája nielen do drinkov
Ľahko dostupná je najmä počas zimy papája, ktorá sa veľmi často pridáva do rôznych alkoholických aj nealkoholických drinkov. Dužinu má žltú, niekedy až mierne červenkastú a konzumuje sa zásadne v čerstvom stave.
A prečo papáje konzumovať, ideálne nielen v chladnom ročnom období? Pretože obsahuje veľké množstvo antioxidantov, čiže sa veľkou mierou podieľa na odplavovaní toxínov z ľudského tela.