Reďkovky vám pomôžu zbaviť sa baktérií a posilnia vašu imunitu. Možno ich pestovať doma?
Aj vy máte pocit, že počas jarných a letných mesiacov si radšej dopĺňate zásoby čerstvej zeleniny a ovocia ako varených potravín? Reďkovky pomôžu vášmu telu nastaviť správnu obranyschopnosť.
Ďaleko od Japonska
Keď budete nabudúce dávať na stôl svoje obľúbené reďkovky, oceňte ich dlhú cestu na náš európsky stôl. Reďkovka siata (Raphanus sativus) sa k nám dostala pred niekoľkými desaťročiami ako japonská koreňová zelenina. Ľudia mali jedinečnú príležitosť spoznať výhody tejto skromne vyzerajúcej zeleniny.
Zabíja plesne a baktérie
Reďkovka obyčajná má mnoho úžasných vlastností. Jeho silné sírne éterické oleje sa postarajú o posledný boj proti plesniam a baktériám v našom tráviacom trakte. Pozvite teda týchto mocných rytierov do svojho tela, aby dali do poriadku vaše črevá. Veď práve tu sa vytvára naša imunita.
Vaše srdce, cievy a nervový systém vám poďakujú
Existuje mnoho dôvodov, prečo si dať na stôl reďkovky. Obsahujú vysoký podiel vitamínu C aj B a sú označované za významný antioxidant. Vďaka kyseline listovej zabezpečujú dobrú funkciu krvi a nervového systému. Zdanlivo obyčajné reďkovky vám pomáhajú udržiavať správne a funkčné emocionálne zdravie. Draslík bude hýčkať vaše srdce, vápnik posilní vaše kosti. Látky v reďkovkách posilňujú naše cievy.
Žiadne kamene a čisté dýchanie
To by mohlo stačiť na takú malú úrodu, ale reďkovky sa rozhodli, že dokážu oveľa viac. Obľúbená biela a červená zelenina posilňuje peristaltiku čriev a pri pravidelnej konzumácii pôsobí proti žlčníkovým a obličkovým kameňom. Trpíte prechladnutím? Hodujte na reďkovkách. Uvoľnia hlieny a znovu vám uvoľnia dýchacie cesty.
Nemáte skleník, ale chceli by ste si zaobstarať tento zlepšovák života do vašej domácnosti? Kúpte si debničku a vyložte ju rašelinovým substrátom. Semená budú na dotyk ako bavlna. Siať môžete každé dva týždne. Vaše parapety bude zdobiť zdroj vlastného zdravia. Je tiež dobré použiť substrát s aktívnym humusom v kvetináči.