Recept na základnú pizza cesto

Ak máte čas, chuť a nebojíte sa trochu zašpiniť kuchyni, vyskúšajte si vyrobiť vlastné pizzu. Čo na nej už necháme na vašej chuti, ale základom je vždy pravej pizza cesto. Ako na neho? 

ingrediencie: 

20 g droždia (½ kocky) 

½ lyžičky cukru 

500 g polohrubej múky alebo 550 g hladkej múky na pizzu + na posypanie pracovnej plochy 

5 lyžíc panenského olivového oleja 

1 lyžička soli 

Tip: Ak nemáte čas, alebo náladu sa snažiť o vlastné pizzu, využite služby Pizza Brno Caruso a doprajte si pravú taliansku pizzu z tradičných surovín s rozvozom zdarrma priamo k vašim dverám. Rovnako tak môžete skúsiť aj Cestoviny Brno Caruso. 

Príprava: 

Rozmiešajte rozdrobené droždie, trochu vlažnej vody a cukor. Na teplom mieste nechajte vzísť kvások. 

V mise premiešajte múku, soľ, kvások a olej. Postupne prilievajte asi 300 ml vlažnej vody a propracovávejte, až vznikne súdržné cesto. 

Cesto premiestnite na pomúčenú dosku a dôkladne začnite hniesť, aby bolo pružné a nelepilo sa. 

Vytvorte bochník, poprášte múkou, prikryte čistou utierkou a nechajte kysnúť hodinu a pol až dve hodiny, aby zdvojnásobilo objem. 

Rozdeľte na štyri diely. Na pomúčenej doske potom každý vyvaľkajte a vytiahnite na tenkú placku. Pomocou valčeka preneste na plech vyložený papierom na pečenie. 

Vytvarujte zvýšený okraj, cesto rýchlo poklaďte dobrotami podľa zvoleného receptu alebo vlastnej fantázie a ihneď vložte do poriadne rozpálenej rúry. 

Tipy na pečenie: 

Ak chcete dosiahnuť čo najautentickejší chuti, je potrebné nejako sa vysporiadať s tým, že nemáte k dispozícii tradičné murovanú pec. Tu sú tipy a triky, ktoré vedú k dokonalému výsledku. 

Náš špeciálny trik spočíva v predhrievanie čistého plechu spolu s rúrou. Pizzu na neho opatrne presuňte aj s papierom až na poslednú chvíľu. Pre tieto účely však existuje aj pizza kameň, ktorý navyše lepšie akumuluje teplo. Dostanete ho v špecializovaných predajniach (Baumatic). Môžete ale použiť aj jednoduchú dlaždicu druhu cotto. 

RÚRA Najmenej pol hodiny ju predhrievajte na 250 ° C. Len tak máte zaručené, že pizza bude chrumkavá a zároveň vo vnútri vláčna – presne taká, akú chcete. 

RÝCHLOSŤ Akonáhle vyvaľkáte cesto, hneď placku obložte a vložte do rúry, aby cesto nezačalo znovu kysnúť. 

MÚKA Vyskúšali sme rôzne druhy a najtenší a nejkřupavější cesto vzniklo z polohrubej. Výborne vyšlo aj v menej rozpálenej rúre. Špeciálny vysokolepková múka na pizzu aj bežná hladká mali sklon k nežiaduce nadýchanosti – výsledok ale aj tak chutil výborne. A keď sa budete riadiť inými pravidlami, ktoré uvádzame, budete s pizzou určite spokojní. 

OLIVOVÝ OLEJ Váš chuťový zážitok umocní aj kvalitný extra panenský olivový olej. Nadrobno rozkrájajte paradajka (možno vynechať, alebo naopak doplniť bylinkami), zalejte olivovým olejom a v zmesi si máčajte treba ciabattu – výborná chuťovka nielen k vínu. Navyše sa tak naučíte rozpoznávať rôzne chuti jednotlivých druhov olivového oleja.