Blahodarné Kaki
Je tu obdobie chrípok. Preto by sme sa mali zamerať na zvýšenú konzumáciu vitamínov. Ak už máte pomarančov a mandarínok dosť, skúste siahnuť po niečom novom. Skvelou voľbou môže byť ovocie menom Kaki. Že ste o ňom ešte nepočuli? Čítajte ďalej!
Pôvod Kaki
Toto ovocie pochádza z východnej Ázie. Tver je podobný jablku, ale farba je oranžová. V Číne sa toto ovocie konzumuje a tiež pestuje už 2 000 rokov. Strom, ktorý plodí toto ovocie, sa nazýva tomel. Číňania si tohto stromu veľmi váži a nazývajú ho stromom siedmich cností.
Obsahuje
Tento plod obsahuje všetky podstatné živiny pre naše telo. Viete, ktoré to sú? Medzi dôležité živiny, ktoré kaki obsahuje, patrí vláknina, vitamíny A, B, CK a E, flavonoidy, horčík, draslík, karotenoidy.
Ďalšou výhodou tohto ovocia je jeho vynikajúca sladká chuť, takže ani deti týmto ovocím určite nepohrdnú.
Prospieva zažívanie
Vďaka obsahu vlákniny je kaki veľmi prospešné nášmu zažívanie. Vláknina zlepšuje činnosť čriev, podporuje trávenie, znižuje riziko rakoviny hrubého čreva.
Zápaly sú tabu
Kaki obsahuje väčšie množstvo vitamínu C. Tento vitamín ochraňuje naše bunky pred voľnými radikálmi, ktoré spôsobujú zápaly. S chronickými zápalmi sú spájané choroby ako napríklad srdcové ochorenia, cukrovka, artritída. Ak budete konzumovať kaki pravidelne, môžete sa týmto chorobám ľahko vyhnúť.
Nemusíte sa obávať, že by bol problém toto blahodarné a chutné ovocie zohnať. Teraz ho nájdete takmer v každom väčšom obchode. V tomto období je za báječnú cenu, ktorá sa väčšinou pohybuje od 8 kč – 15 kč za kus. Takže je cenovo dostupné pre všetkých.