Chilli papričky pre zdravie. Čo vie?

Chilli papričky sú potravinou, respektíve rastlinou, ktorá spôsobuje oheň na jazyku aj slzy v očiach. Môžete ich poznať aj pod ich ďalšími názvami, ako sú feferónky alebo kajenské korenie. Ich korene siahajú do ďalekej strednej Ameriky, odkiaľ sa však veľmi rýchlo rozšírili do celého sveta. Sú neoddeliteľnou súčasťou predovšetkým mexickej kuchyne, kde sa čili papričkami rozhodne nešetria. Ak je chilli aj vo vašom jedálničku, zaslúžite si pochvalu. Chilli totiž blahodárne pôsobí na naše zdravie.

Pre pevné zdravie a silný imunitný systém

Aby náš organizmus mohol fungovať bez problémov, je nutné mu dodať potrebné vitamíny a minerály, ktoré na svoje správne fungovanie potrebuje. Samozrejme môžete zaradiť do svojho jedálnička potraviny, z ktorých každá bude obsahovať nejakú telu prospešnú látku. Ale tiež to môžete urobiť jednoduchšie. Stačí zaradiť do jedálnička chilli papričky, ktoré obsahujú takmer všetky telu potrebné minerály aj vitamíny a ďalšie látky.

Či už preferujete červené alebo zelené čili papričky, preferujete potravinu, ktorá je skvelým zdrojom vitamínu C. Bez vitamínu C by bol imunitný systém slabý, ale vďaka nemu je pevný ako rytierske brnenie. Vitamín C je navyše ochranou proti skorbutu a vyháňa z tela škodlivé radikály. Okrem neho sa v chilli papričkách nachádza okrem iného aj veľké množstvo minerálnych látok, ako je draslík, mangán, železo či horčík. Spomínané minerály taktiež posilňujú imunitný systém, navyše sú veľmi dôležitou súčasťou bunkových i telových tekutín. Vie korigovať krvný tlak a kontrolujú srdcovú frekvenciu.

Chilli papričky proti rakovine

V súčasnej dobe je rakovina spoločne s novým typom koronaviru najobávanejšou chorobou. Aj keď choroby nemajú veľa spoločného, ​​napriek tomu sa niečo spoločné nájde. Napríklad v oboch prípadoch pomáhajú čili papričky. Zatiaľ čo v prípade koronaviru posilní imunitný systém, v prípade rakoviny slúži ako skvelá prevencia.

Proti rakovine bojuje najmä obsiahnutá látka kapsaicín, o ktorej už bola reč. Táto látka totiž vie likvidovať rakovinotvorné bunky. Útočí na ne a zastavuje rast rakovinotvorných buniek. Aj keď ich však zničí, nedôjde k žiadnemu poškodeniu okolitých tkanív. Tie zostávajú stále zdravé.

Aj keď sa dá povedať, že kapsaicín je skvelým pomocníkom proti rakovine, je ešte efektívnejšou prevenciou. Pokiaľ budete konzumovať priemerne štyri papričky týždenne, ani rakovina na vás nebude môcť.