Umyť či neumytý? Spracujte správne svoje potraviny
Poznáme to my z detstva a opakujeme to aj svojim deťom. Čo budeš jesť najskôr poriadne umy! Ale je to tak správne? Nerobíme chybu v tom, že neustále všetko umývame?
Je potrebné z potravín zmyť určitej baktérie, ktoré sa na nich usadili. Mnoho z nich je totiž pre náš organizmus nebezpečný. Máme ale určité druhy potravín, ktoré sa ba naopak umývať vôbec nemajú. Dôvodom pre neumývaní je, že existujú aj baktérie, ktoré sa po kontakte skôr množia. Čo je teda skôr na škodu než na splnenie účelu. Tu máme 4 druhy potravín, ktoré umyť vždy a ktoré ba naopak nikdy.
vajcia
Vajcia sú na svojom povrchu pokrytá ochrannou vrstvou proti baktériám. Táto vrstva sa nazýva minerálny olej. Ak vajcia umyjete, zbavíte ho tejto ochrannej vrstvy a vystavíte ju vlnám škodlivých baktérií. Radíme teda vajcia neoplachovať.
hríbiky
Po namočení do vody huba stráca svoju pružnosť. Správny spôsob, ako túto potravinu spracovať je ju riadne očistiť od hliny a iných nečistôt z lesa a pred varením ju len ľahko opláchnuť a nechať usušiť. Akonáhle je voda osušené môžeme huby variť.
Ovocie a zelenina
Tu platí to staré dobré pravidlo vždy umyť. Aj napriek tomu, že sa nám ovocie či zelenina zdá čistá je treba ju poriadne opláchnuť. Obzvlášť potom tie, ktoré majú jedlú šupku. Aj pokiaľ ovocie alebo zeleninu šúpeme ju treba pred jedlom riadne umyť. Pri lúpanie mohlo dôjsť k prenosu baktérií zo šupky na potravinu. Pozor na sušené ovocie! Hoci sa nám to môže zdá zvláštne, pretože je ovocie zabalené je nutné ho pred konzumáciou opláchnuť. Predsa len prešlo si nejakou cestou, než sa do toho balenia dostalo.
mäso
Kuracie a bravčové by sme nemali oplachovať surové. Najlepší spôsob, ako ho očistiť je, utrieť ho do papierového obrúska a potom pod vysokou teplotou spracovať. Po práci zo surovým mäse je ale nutné si ruky riadne umyť. Dobré je tiež použiť po umytí dezinfekčný gél.