Zelenina – náš milenec v kuchyni

Nie je príliš zdravé zo seba robiť králika – respektíve jesť iba ovocie a zeleninu. To už hraničí s ubližovaním vášmu organizmu nie prospíváním.

Mať však bohatý jedálny lístok na zeleninu, je len na prospech.

Prečo náš milenec?

Z toho dôvodu, že mnoho žien jej zeleninu po tajnej, aby si nepoškodili povesť anti dietárky. Ale teraz vážne, veľa ľudí a to nielen žien, ale aj mužov a dokonca aj detí sa naučili maškrtiť zdravšie ako kedykoľvek predtým. Ak majú na niečo chuť, či už večer či v noci, väčšinou siahnuť napríklad po reďkovke, uhorke, paprike či cherry paradajky. Po niečom malom, zdravom a ľahko konzumovateľné.

Čo z toho vyplýva pre náš organizmus?

Viac než by ste čakali. Naozaj. Ak sa naučíte komponovať zeleninu do vašej bežnej každodennej stravy, ucítite mnoho zlepšení ako napríklad

  • viac energie
  • menej únavy
  • silnejšie imunitu
  • zdravšie metabolizmus
  • dobrú náladu
  • uvoľnenejšie
  • budete podávať lepšie výkony
  • viac sústredenosti
  • mať krajšie postavu
  • nebudete toľko priberať (vymeníte ak čokoládu za mrkva)

Milý bonus je, že nikto predsa netvrdí, že váš obed musí vyzerať štýlom karfiol, zeler a brokolica. Avšak naháňa vás na sladké, potom je lepšie siahnuť po zelenine.

rozvrh dňa

raňajky

na raňajky si môžete k vášmu obľúbenému hrianky alebo rožku či chlebe dať reďkovku, alebo pár cherry paradajok či niekoľko koliesok papriky

desiata

na desiatu si môžete dať jablko, banán alebo napríklad pomaranč,

v prípade, že by ste sa striktne chceli držať svojho zeleninového milenca, naservírujte si napríklad kaleráb alebo mrkva

obed

obedujete Ak radi mäso, dobrým partnerom vám bude treba karfiol, brokolica, dusená mrkva, špenát, kôpor (akákoľvek zelenina, ktorú máte radi)

desiata

k popoludňajší desiatu si môžete dať napríklad biely jogurt s mysle a čerstvými malinami, jahody, čučoriedkami, mandarínkami alebo ananásom

skrátka s čímkoľvek čo vám chutí

pre zeleninu je vhodný čerstvý hrášok, alebo dusená kukurica atď.

večera

nezabudnite do teplej večere zakomponovať pár prvkov zeleniny alebo strukoviny (fazuľa, šošovica, atď.)

Pravdou je, že deti nemajú radi hlavne varenú a dusenú zeleninu, ale tá čerstvá už im chutí oveľa viac. Ak máte v pláne naučiť maškrtiť zdravšie aj svoje deti nie len seba, potom to skúste s čerstvou zeleninou a ovocím.