Červená řepa- zázračná potravina
Jete červenú repu? Alebo máte odpudivé spomienky zo školskej jedálne? Prehovorte sa a dajte repe druhú šancu! Prečo?
Zdravotné účinky červenej repy boli objavené už v staroveku. Napr. v rímskej kuchyni mala repa svoje miesto a bola veľmi obľúbenou potravinou, ktorá zdobila stoly zámožných gurmánov. Vtedajší kuchári využívali prevažne listy tejto koreňovej zeleniny. Koreň prišiel na rad až neskôr, keď ľudia zistili jeho blahodárne účinky na zápchu, teplotu, rany či kožné problémy.
Čo obsahuje červená repa
- Vitamín B a C
- Karotén
- Bielkoviny, cukry, vlákninu
- Antioxidant betanín
- Vápnik, horčík, sodík, draslík
- Liečivé účinky
Vidíte, že červená repa je vo svojom obsahu naozaj bohatá, a tým aj naznačujeme, prečo je v jedálničku tak dôležitá. Zvyšuje imunitu a odolnosť vášho organizmu, pomáha pri trávení, znižuje cholesterol, prospieva pri tvorbe červených krviniek (pomáha pri chudokrvnosti).
Spracovanie červenej repy
Jej účinky sú samozrejme najsilnejšie za surového stavu. Môžete ju využiť v dnes obľúbenom smoothie či jednoducho odsťaviť. Ak však máte potrebu repu tepelne spracovávať, varte ju vo slupce- nestratí toľko šťavy, ktorá obsahuje vitamíny.
Repu môžete dobre kombinovať so zemiakmi. Jednou z variant je pečená repa so zemiakmi. Obe suroviny nakrájate na kolieska, vložíte do alobalu či na papier na pečenie, poukladáte cibuľkou, pokvapkáte olivovým olejom a dáte piecť do zmäknutia. Môžete ju so zemiakmi tiež variť a potom rozmixovať na zemiakovo-Řepov kašu.
Červená repa je výborná ako doplnok pestrej stravy pri hubnutí- môžete ju pridať do šalátov (varenú), pridať do polievky s ostatné koreňovou zeleninou či len nastrúhať, dochutiť a priložiť ako oblohu.
Ak radi maškrtíte, treba u svojho obľúbeného seriálu, môžem odporučiť chipsy z červenej repy. Jednoducho repu nakrájate na tenšie plátky, ochutíte korením a dáte piecť do rúry na papier na pečenie.
Dúfam, že som vás presvedčila o dôležitosti repy vo vašom zdravom a pestrom jedálničku. Uvidíte, že jej výrazná a neobvyklá chuť vaše pokrmy príjemne ozvláštni. Dobrú chuť!