Cestujeme za gastronomickými zážitkami. Čo kde musíte ochutnať?


Zatiaľ čo niektorí cestujú preto, aby spoznali krásy zahraničných miest, iní cestujú zásadne za gastronomickými zážitkami. Je verejným tajomstvom, že pre každú krajinu je typické niečo úplne iné. Pre Českú republiku treba typickú sviečkovú alebo takzvanú bravču, knedlo, zelo. To skrátka patrí k tradičnej slovenskej kuchyni, za tým sa schádzajú mnohí turisti, ktorých stretnete hlavne v hlavnom meste. Pokiaľ sa však chcete stať na chvíľku vy turistami, odcestujte do zahraničia za skvelými pokrmami. Vieme, čo v akých mestách ochutnať

Sacher v Rakúsku

Pre Rakúsko, respektíve pre Viedeň je typická takzvaná sacher torta. Jedná sa o extrémne čokoládovú tortu, ktorú si zamilujete na prvý pohľad. V Rakúsku je naozaj vyhlásený, často sa medzi niekoľkými druhmi čokolády nachádza marhuľová marmeláda, hore je potom možné vidieť unikátnu čokoládovú polevu.

Málokto vie, že sacher pochádza už z roku 1832, kedy recept na koláčovú zmes s čokoládou vlastne vznikol. Stojí za ním iba šestnásťročný učeň, ktorý pripravil špecialitu pre výnimočných hostí.

Rakfisk v Osle

Pokiaľ sa budete nachádzať v okolí Osla, musíte ochutnať tunajšiu špecialitu, ktorej sa hovorí Rakfisk. Jedná sa o tradičný nórsky rybí pokrm, ktorý sa najčastejšie pripravuje zo pstruha, ale tiež sa často pripravuje zo sivona. Ryba sa vždy nasolí, tak sa nechá pokojne aj dva alebo tri mesiace, fermentuje sa. A potom rybu iba konzumujete zasyrova, nijako ďalej sa neupravuje. Najčastejšie sa konzumuje so zemiakmi, ale tiež sa k pokrmu dáva obyčajný chlieb.

Döner kebab v Turecku

Mierite do Istanbulu alebo do inej časti Turecka? Pokiaľ pôjdete niekam na večeru, odporúčame si dať na večeru takzvaný döner kebab. Ide o typickú tureckú špecialitu, ktorá sa prekladá ako otáčajúce sa grilované mäso. Kebab je síce populárny aj u nás, ale taký ako v Turecku ste určite ešte nejedli.

Döner kebab sa často podáva v chlebových plackách, najčastejšie sa jedná o nakladané jahňacie, hovädzie alebo kuracie mäso.