Prínosy sladkého drievka: sladká pochúťka pre zdravie

Aké sú výhody sladkého drievka? S touto sladkou pochúťkou je spojených mnoho zdravotných tvrdení, od pomoci pri chudnutí až po zmiernenie bolesti kĺbov. Je pre vás skutočne prospešná, alebo je to len ďalší módny výstrelok? Sladkého drievka je známa už od staroveku a jej obľuba trvá dodnes.

Čo ste o sladkého drievka nevedeli

V skutočnosti Česi ročne skonzumujú viac ako 50 kilogramov sladkého drievka. Sladká koreňová zelenina (korienok) obsahuje niekoľko živín, vrátane draslíka, vápnika, vitamínu C, vlákniny, železa, horčíka, fosforu, medi, mangánu a zinku. Sladkého drievka je už dlho považovaná za liečivú potravinu, najmä preto, že pomáha znižovať zadržiavanie tekutín a posilňovať metabolizmus. Preto sa kedysi používala na liečbu obezity, vysokého krvného tlaku, cukrovky a ďalších ochorení. Dnes lekári odporúčajú sladké drievko na liečbu kašľa, prechladnutia a bolestí v krku.

Koreň sladkého drievka je sladký koreň, ktorý rastie v podzemných trsoch. Sladkého drievka sa používa v mnohých kultúrach po celom svete ako liečivo. V tradičnej čínskej medicíne je sladké drievko známa pod názvom Gan Cao a liečia sa jej rôzne problémy vrátane cukrovky, vysokého krvného tlaku, zápchy a impotencie.

Koreň sladkého drievka je bohatý na glycyrrhizin, prírodné sladidlo odvodené od kyseliny glycyrrhetinovej. Glycyrrhizin pomáha regulovať hladinu inzulínu v tele a znižuje hladinu cukru v krvi po jedle. Napomáha tiež tráveniu a podporuje prietok moču.Sladkého drievka používa na liečbu ochorení, ako je astma, kašeľ, prechladnutie, hnačka, úplavica, horúčka, chrípka, bolesti hlavy, poruchy trávenia, nespavosť, žltačka, leukorea, zlý krvný obeh, bolesti v krku a kŕče. Koreň sladkého drievka sa tiež používa na tlmenie zápalov a podporu hojenia.

Bežne sa nachádza nielen v potravinách

Sladkého drievka sa tiež bežne používa v potravinách, nápojoch, kozmetike a liekoch. Sladké cukríky sa často konzumujú pri novoročných oslavách. Sladkého drievka je obľúbený v Japonsku a Číne. Zmrzlina s príchuťou sladkého drievka je obľúbeným dezertom v Nemecku, Taliansku a Rakúsku. Sladké drievko sa predávajú po celý rok v Spojených štátoch, Kanade, Mexiku a Európe.