Štyri druhy orieškov, ktoré sa oplatí zaradiť do jedálnička a prečo

Svet sa teraz točí okolo zdravého životného štýlu, zdravej výživy, okolo superpotravín. Ľudia sa skrátka začínajú zaujímať o to, čo jedia, čo dodávajú do svojho tela, či sú to živiny alebo len prázdne kalórie, ktoré sú napospol nezdravé. Napokon si uvedomili, že zdravie majú len jedno a fastfoody im rozhodne zdravie upevňovať nebudú.

V súvislosti so zdravou výživou a zdravým životným štýlom sa môžete stretnúť so spomínaným pojmom „superpotraviny“. Ide o potraviny, ktoré v sebe majú viac živín a telu prospešných látok ako iné potraviny. Dnes je to naozaj obrovská skupina vecí, ktoré je dobré zaradiť do jedálnička. Spadajú sem rôzne semienka, čaje, aj oriešky.

Pri orieškoch chvíľku zostaňme. Oriešky majú totiž veľmi pozitívny vplyv na ľudské zdravie. Aké konkrétne druhy do jedálnička zaradiť?

Para orechy

Poznáte para orechy? Sú trochu ťažšie a mastnejšie, napriek tomu veľmi zdravé. Obsahujú celý rad vitamínov a minerálov, najmä obsahujú selén, ktorý dokáže predchádzať srdcovým chorobám, cirhóze pečene a tiež rakovine.

Pistácie

Pistácie sú na našom stole hlavne počas vianočných sviatkov. Konzumovať by sme ich mali ale po celý rok. Nielen, že obsahujú vitamíny a minerály, ale tiež predchádza chudokrvnosti, znižujú krvný tlak v tele a taktiež redukujú množstvo nebezpečného cholesterolu v krvi.

Mandle

Mandle by mali byť neoddeliteľnou súčasťou ľudskej výživy. Obsahujú dobre stráviteľné bielkoviny, taktiež sú bohaté na vápnik a na fosfor. Nezvyšujú hladinu škodlivého cholesterolu v krvi, taktiež sú účinným antioxidantom a sú prevenciou cukrovky.

Lieskové orechy

Za zmienku stoja aj lieskové orechy. Tie sú zdrojom vitamínov, minerálov a zdrojom stopových prvkov. Spomaľujú mentálne chradnutie, dokážu posilniť imunitný systém. Navyše sú pomocníkom pri boji s obličkovými kameňmi, slúžia aj ako prevencia tohto zdravotného problému.